Składniki:
- 40 dag ziemniaków,
- 5 małych cebulek,
- 30 dag marchewki,
- papryka czerwona,
- łyżka oleju,
- łyżka słodkiej śmietany,
- łyżeczka Vegety,
- po pół łyżeczki lubczyku,
- kminku,
- ziół prowansalskich,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i pokroić na grube kawałki. Rozgrzać olej w rondlu, podsmażyć ziemniaki pod przykryciem. Dodać umyte i pokrojone w pierścienie cebulki, w półplasterki -marchewki, w paski -paprykę i krótko poddusić. Na końcu wlać pół szklanki wody, wsypać Vegetę, przykryć i dusić na niedużym ogniu. Doprawić do smaku, zabielić śmietaną. Posypać natką.
Uwagi:
Ziemniaki przed smażeniem można podgotować (ok.15 min.)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aga |