Składniki:
1,20 schabu, po 20 dag mięsa z drobiu i karkówki, całe prawdziwki (małe sztuki, lekko obgotowane, ok. 10 sztuk), sól, pieprz, czosnek, zioła (majeranek, oregano, czosnek granulowany), posiekana zielona pietruszka i koperek.
Jak przyrządzić?
Schab rozciąć na jednolity płat, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i kminkiem mielonym. Mięso z drobiu i karkówkę zmielić doprawić do smaku przyprawami i ziołami, dokładnie wymieszać, dodać zieleninkę, rozsmarować na schabie, poukładać prawdziwki, zwinąć rulon i obwiązać nitką kulinarną. Obsmażyć na gorącym tłuszczu, potem piec przez 1 godz. w piekarniku. Podawać z zimniakami i surówkami.Po pokrojeniu w plastry wygląda bardzo efektownie. Pycha!
Jak podawać?
Układać plastry mięsa na zielonej sałacie z kolorowymi surówkami, można dorobić sos, ale wtedy potrawa jest bardziej kaloryczna.
Uwagi:
Farsz do schabu można dosmaczać wg własnego gustu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | ewik |