Lin w śmietanie

Przepis kulinarny

Składniki:

jeden średniej wielkości świeży lin,
1 średnie wielkości marchewka,
1 cebula średniej wielkości,
½ l śmietany,
½ l mleko,
2 łyżeczki „Vegety”,
olej,
½ kg soli.

Jak przyrządzić?

Świeżego lina nie skrobać, wytrzeć w dużej ilości soli. Lina oczyścić, oprawić i podzielić na porcje. Pół lina obtoczyć w mące, obsmażyć w oleju, w tym samym oleju obsmażyć warzywa (marchewka i cebula), można dodać pieczarki starte na tarce do jarzyn. W nowym oleju i na umytej patelni obsmażyć drugą połowę lina obtoczoną w mące. Włożyć lina i warzywa do garnka, zalać pół na pół śmietaną z mlekiem, dodać vegetę i doprowadzić do wstępnego zagotowania (bul bul). Nie gotować! Odstawić na około pięć godzin lub dłużej.

Jak podawać?

Podawać w talerzu głębokim lub w salaterce z dużą ilością sosu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
AutorCalidus

Lin w śmietanie: Podobne przepisy

Lin w śmietanie: wypróbuj również

Powiązane Tematy