Składniki:
jeden średniej wielkości świeży lin,
1 średnie wielkości marchewka,
1 cebula średniej wielkości,
½ l śmietany,
½ l mleko,
2 łyżeczki „Vegety”,
olej,
½ kg soli.
Jak przyrządzić?
Świeżego lina nie skrobać, wytrzeć w dużej ilości soli. Lina oczyścić, oprawić i podzielić na porcje. Pół lina obtoczyć w mące, obsmażyć w oleju, w tym samym oleju obsmażyć warzywa (marchewka i cebula), można dodać pieczarki starte na tarce do jarzyn. W nowym oleju i na umytej patelni obsmażyć drugą połowę lina obtoczoną w mące. Włożyć lina i warzywa do garnka, zalać pół na pół śmietaną z mlekiem, dodać vegetę i doprowadzić do wstępnego zagotowania (bul bul). Nie gotować! Odstawić na około pięć godzin lub dłużej.
Jak podawać?
Podawać w talerzu głębokim lub w salaterce z dużą ilością sosu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Calidus |