Składniki:
Ciasto: 4 jaja, 1 szklanka cukru, 1 1/3 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kakao (do koloru, ok. 2 łyżki).
Masa: 1 masło, 1/2 margaryny, 1 żółtko, cukier puder do smaku, 1 galaretka cytrynowa, 5 bananów.
Polewa czekoladowa: 1 gorzka czekolada, mleko na spód garnuszka, ok. 2 łyżki cukru pudru do smaku.
Jak przyrządzić?
Gotujemy galaretkę w połowie wody i... wystawiamy za okno. Na garnek z gotującą się wodą na wolnym ogniu nakładamy miskę z cukrem i jajkami. Ubijamy aż urośnie wieeelki kogel-mogel :-) Potem miksujemy dalej aż ostygnie. Dodajemy mąkę, olej, proszek do piecz., kakao - UWAGA: MIESZAMY JUŻ RĘCZNIE! i wstawiamy na 30 minut do piekarnika (150 st.C, bez termoobiegu). W jednej misce miksujemy masło, margarynę, żółtko i cukier puder, a w drugiej banany. Łączymy. Kiedy galaretka stężeje dodajemy ją do masy i wszystko miksujemy. Całość wykładamy na upieczone ciasto a później delikatnie rozprowadzamy masę czekoladową na wierzchu. Gorąco polecam, bo znajomi będą zachwyceni.
Potrzebne przybory:
mikser, blacha, miski.
Jak podawać?
Z lodówki.
Uwagi:
1. Kolejność jest bardzo ważna.
2. Galaretkę gotujemy w POŁOWIE WODY.
3. Ja mam na razie dwie wersje przybierania - plasterkami banana lub orzechami. Ale nasza wyobraźnia nie ma granic więc do dzieła. Musi się udać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | cała blaszka |
Autor | Czarna |