Składniki:
1 kg ziemniaków startych na grubej tarce,
1 jajko,
1 łyżka mąki,
1 cebula pokrojona w kostkę,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
szczypta cukru,
pęczek posiekanej pietruszki lub szczypiorku,
Vegeta,
pieprz,
przyprawy.
Jak przyrządzić?
Połączyć wszystkie składniki, smażyć małe placki w dość głębokim tłuszczu. Takie placki wcale nie są tłuste tylko przyjemnie chrupiące.
Jak podawać?
Najlepiej z różnego rodzaju sałatkami i ketchupem.
Uwagi:
Nie wpisałam jakich użyć przypraw bo po prostu nie wiem! Mój mąż jest mistrzem w mieszaniu wszelkiego rodzaju dodatków. Wiem że do tych placków dodaje zioła prowansalskie, tymianek, bazylię, przyprawę do ziemniaków, curry, przyprawę meksykańską i różne takie. Oczywiście nie wszystkie naraz, ale różne takie kombinację. Próbował nawet z cynamonem :-)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Toksynka |