Składniki:
1. 1 l soku z pomidorów (np. Hortexu)
2. 2 Kostki rosołowe
3. Śmietana do zupy 250 ml - 18%
4. 1 żółtko
5. Przyprawy: sól ew. pieprz
6. 1 łyżeczka mąki (np. wrocławskiej)
Jak przyrządzić?
Garnek I: sok pomidorowy gotujemy z kostkami rosołowymi.
Garnek II: osobno łączymy śmietane z żółtkiem i łyżeczką mąki.
3. Hartujemy śmietanę, tj. dodajemy ok. 3 łyżek gotującego się "rosołu " z pomidorów (z garnka I) do garnka II i dokładnie mieszamy.
4. Zawartość garnka II intensywnie mieszając dodajemy do garnka I i jeszcze chwilę gotujemy.
5. W trakcie gotowania oczywiście doprawiamy do smaku, jeżeli zupa jest za kwaśna dodajemy jescze więcej śmietany.
Potrzebne przybory:
2 Garnki. Kuchnia gazowa, elektryczna lub palenisko. Trochę serca i uczucia.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem lub ryżem
Uwagi:
Dobre bo polskie, dobre bo tanie i szybkie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | grzegorz |