Pomidorowa johna dla marysi - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1. 1 l soku z pomidorów (np. Hortexu)
2. 2 Kostki rosołowe
3. Śmietana do zupy 250 ml - 18%
4. 1 żółtko
5. Przyprawy: sól ew. pieprz
6. 1 łyżeczka mąki (np. wrocławskiej)

Jak przyrządzić?

Garnek I: sok pomidorowy gotujemy z kostkami rosołowymi.
Garnek II: osobno łączymy śmietane z żółtkiem i łyżeczką mąki.
3. Hartujemy śmietanę, tj. dodajemy ok. 3 łyżek gotującego się "rosołu " z pomidorów (z garnka I) do garnka II i dokładnie mieszamy.
4. Zawartość garnka II intensywnie mieszając dodajemy do garnka I i jeszcze chwilę gotujemy.
5. W trakcie gotowania oczywiście doprawiamy do smaku, jeżeli zupa jest za kwaśna dodajemy jescze więcej śmietany.

Potrzebne przybory:

2 Garnki. Kuchnia gazowa, elektryczna lub palenisko. Trochę serca i uczucia.

Jak podawać?

Podajemy z makaronem lub ryżem

Uwagi:

Dobre bo polskie, dobre bo tanie i szybkie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł
Autorgrzegorz

Pomidorowa johna dla marysi: Podobne przepisy

Pomidorowa johna dla marysi: wypróbuj również

Powiązane Tematy