Gujasz czyli węgierska zupa gulaszowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego chudego,
3 spore cebule,
6 dorodnych marchewek,
3 pietruszki,
pół średniego selera (dobrze dodać kilka gałązek naci),
6-7 ziemniaków,
6 łyżeczek słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka pasty z ostrej papryki (może być ostra papryka w proszku),
olej lub smalec w zależności od upodobań - tyle by po roztopieniu przykrywał dno dużego garnka,
1 jajko i mąka do zagniecenia malutkich klusek, sól, woda.

Jak przyrządzić?

1. Siekamy cebulę bardzo drobno i wrzucamy na tłuszcz. Mieszamy co jakiś czas, szklimy kilka minut.
2. Kroimy mięso w kostkę 2x2.
3. Podduszoną cebulkę zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę słodką i ostrą i mieszamy masę aż wszystko się połączy. Masa musi mieć przyjemny, intensywnie czerwony kolor.
4. Dodajemy mięso i zalewamy całość wodą. Woda musi pokrywać mięso. Dusimy do momentu aż mięso zaczyna mięknąć.
5. Wrzucamy do garnka pokrojone w grube kawałki warzywa (marchew, pietruszkę i selera) i oczywiście dolewamy do garnka wody, tak by pokryła warzywa. Ziemniaki gotują się szybciej więc dodajemy je po jakichś 15 minutach, gdy marchew i reszta warzyw jest na wpół miękka.
6. Na koniec, gdy ziemniaki zaczynają dochodzić, dodajemy małe kluseczki, które robimy w czasie, gdy zupa się gotuje. (Wbijamy 1 jajko i wgniatamy w nie tyle mąki ile się da, by uzyskać gładkie, dość ścisłe ciasto. Odrywamy kawałeczki i formujemy szybko w palcach kulki. Kulki obtaczamy w odrobinie mąki, żeby się nie posklejały w trakcie ich robienia).
7. Wszystko razem musi się pogotować jeszcze ok. 10 min. od chwili wypłynięcia kluszeczek na wierzch. Wówczas solimy do smaku i dosmaczamy ostrą papryką o ile uznamy, że potrawa nie jest dość ostra.
(UWAGA: podczas próbowania należy zamieszać i pobierać płyn z głębi garnka, nie z samego wierzchu, bowiem po wierzchy unosi się tłuszcz z bardzo skondensowanym aromatem papryki. Solidny łyk takiej czerwonej miksturki grozi popaleniem kubków smakowych i gardła ;-) ) Podawać gorącą. Smacznego!

Uwagi:

Zupa jest przepyszna, aromatyczna, pięknie kolorowa (dominuje oczywiście jaskrawa czerwień papryki) najlepsza następnego dnia, ale zaraz po przyrządzeniu też pycha. Polecam na chłodne i mroźne dni, bardzo rozgrzewa.Można przygotować wersję bez mięsa dla jaroszy. Też pycha. Postępujemy wówczas identycznie, jedynie pomijając mięso.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Kalorycznośćśrednia
Autorklifee

Gujasz czyli węgierska zupa gulaszowa: Podobne przepisy

Gujasz czyli węgierska zupa gulaszowa: wypróbuj również

Zupa gulaszowa

... węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita potrawa jest znakomitym sposobem na polepszenie samopoczucia i poprawienie odporności. Zobacz, jakie inne specjalności kryje w sobie tradycja kuchni naszych dawnych sąsiadów oraz poznaj recepturę ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... , czeskiej czy też węgierskiej. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że przygotowując jakąś potrawę, nie czerpiemy z dokonań kuchni polskiej. Jednym z ciekawszych wpływów w naszej kuchni ... są receptury kuchni węgierskiej. Zobacz, czym ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... się skromniejsze, postne. Najwspanialsze smakołyki zachowuje się na Wigilię. W odróżnieniu od naszej tradycji Węgrzy, w ten szczególny dzień, spożywają posiłki mięsne. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy ... rybnej, smażonego karpia, ...

dawno temu

Zupa strogonow

... także śmietanę. Na podstawie tej potrawy powstała zupa gulaszowa strogonow. Masz ochotę na zrobienie rozgrzewającej zupy strogonow z wołowiny? Nie trać okazji i już teraz zapoznaj się z poniższym przepisem na zupę strogonow. ... tak ...

dawno temu

Kurczak po węgiersku

... Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł ... , przykryj naczynie i duś pyszne danie ...

dawno temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ... koncentratu pomidorowego15 dag żółtego ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... . Stąd moje propozycje – marokańska zupa gulaszowa i (tym razem pomyślałem o wegetarianach) fasolka z pieczarkami na ostro. ... . Stąd moje propozycje – marokańska zupa gulaszowa i (tym razem pomyślałem o wegetarianach) fasolka z pieczarkami na ...

dawno temu

Zupa mleczna

... Co na śniadanie? Zupa mleczna z marchewką lub dynią będzie w sam raz. Dziś przepis na wersję marchewkową. Słodka zupa z dodatkiem rodzynek i migdałów to ciekawa alternatywa śniadaniowa ... dla najmłodszych. Jeśli twoje dzieci narzekają na ...

dawno temu

Zupy odchudzające

... Zastanawiasz się nad tym, jak zdrowo schudnąć? Zdrowe odchudzanie polega na racjonalnym odżywianiu. Wśród dań zdecydowanie dietetycznych znajdują się odżywcze zupy. Oczywiście, przygotowane ... w odpowiedni sposób. Zupa z zasmażką nie jest ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

...   Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych potraw. Wielka szkoda, że gdy słyszymy o madziarskich przysmakach jedyne, co nam przychodzi na myśl ... nieco odmienny pogląd na tę kuchnię. Poniżej ...

dawno temu

Zupa pomidorowa i zupa pomarańczowa w jednym

... Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Powinno to być coś, gorącego, pachnącego latem i w dodatku zdrowego. Zupa pomidorowa z pomarańczą – oto doskonałe rozwiązanie. A do tego pyszne, chrupiące grzanki. Brzmi smakowicie, prawda? ... ...

dawno temu

Zupa kalafiorowa

... Jeżeli nie masz czasu na codzienne pichcenie wykwintnych posiłków (obowiązkowo składających się z co najmniej dwóch dań), na pewno doceniłaś już poczciwe zupy. To świetne rozwiązanie dla zabieganych ... kobiet, które w trakcie ciężkiego dnia z ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... Regionalne zupy polskie zyskują sobie uznanie osób degustujących ich po raz pierwszy. Krupnik, rosół czy żurek to już sztandarowe propozycje kucharzy serwujących nasze krajowe specjały obcokrajowcom ... . Gęste, pełne pożywnych składników i o ...

dawno temu

Pyszna zupa pomidorowa z niespodzianką

... Zupa pomidorowa z makaronem, zupa pomidorowa z ryżem – czy to nie jest nudne? Pora na coś nowego, świeżego. Przyszedł czas na oryginalny przepis na zupę pomidorową. Ten smak obezwładnia. Już nic ani nikt nie będzie w stanie odciągnąć cię od ...

dawno temu

Zielona zupa

... Znudził ci się rosół? Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na zieloną zupę ze szpinakiem i sałatą. Ta intrygująco wyglądająca kremowa zupa zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, E oraz żelazo. Jak przyrządzić to cudo? ...

dawno temu

Przepis na zupę nic

... Obok przepysznych leniwych pierogów, bułek drożdżowych i pierogów z jagodami najbardziej lubianym przez dzieci posiłkiem jest prosta i szybka w przyrządzeniu zupa nic. Wielu z nas pamięta smak ... aromatycznego mleka z dodatkiem unoszących się ...

dawno temu

Powiązane Tematy