Gujasz czyli węgierska zupa gulaszowa

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego chudego,
3 spore cebule,
6 dorodnych marchewek,
3 pietruszki,
pół średniego selera (dobrze dodać kilka gałązek naci),
6-7 ziemniaków,
6 łyżeczek słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka pasty z ostrej papryki (może być ostra papryka w proszku),
olej lub smalec w zależności od upodobań - tyle by po roztopieniu przykrywał dno dużego garnka,
1 jajko i mąka do zagniecenia malutkich klusek, sól, woda.

Jak przyrządzić?

1. Siekamy cebulę bardzo drobno i wrzucamy na tłuszcz. Mieszamy co jakiś czas, szklimy kilka minut.
2. Kroimy mięso w kostkę 2x2.
3. Podduszoną cebulkę zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę słodką i ostrą i mieszamy masę aż wszystko się połączy. Masa musi mieć przyjemny, intensywnie czerwony kolor.
4. Dodajemy mięso i zalewamy całość wodą. Woda musi pokrywać mięso. Dusimy do momentu aż mięso zaczyna mięknąć.
5. Wrzucamy do garnka pokrojone w grube kawałki warzywa (marchew, pietruszkę i selera) i oczywiście dolewamy do garnka wody, tak by pokryła warzywa. Ziemniaki gotują się szybciej więc dodajemy je po jakichś 15 minutach, gdy marchew i reszta warzyw jest na wpół miękka.
6. Na koniec, gdy ziemniaki zaczynają dochodzić, dodajemy małe kluseczki, które robimy w czasie, gdy zupa się gotuje. (Wbijamy 1 jajko i wgniatamy w nie tyle mąki ile się da, by uzyskać gładkie, dość ścisłe ciasto. Odrywamy kawałeczki i formujemy szybko w palcach kulki. Kulki obtaczamy w odrobinie mąki, żeby się nie posklejały w trakcie ich robienia).
7. Wszystko razem musi się pogotować jeszcze ok. 10 min. od chwili wypłynięcia kluszeczek na wierzch. Wówczas solimy do smaku i dosmaczamy ostrą papryką o ile uznamy, że potrawa nie jest dość ostra.
(UWAGA: podczas próbowania należy zamieszać i pobierać płyn z głębi garnka, nie z samego wierzchu, bowiem po wierzchy unosi się tłuszcz z bardzo skondensowanym aromatem papryki. Solidny łyk takiej czerwonej miksturki grozi popaleniem kubków smakowych i gardła ;-) ) Podawać gorącą. Smacznego!

Uwagi:

Zupa jest przepyszna, aromatyczna, pięknie kolorowa (dominuje oczywiście jaskrawa czerwień papryki) najlepsza następnego dnia, ale zaraz po przyrządzeniu też pycha. Polecam na chłodne i mroźne dni, bardzo rozgrzewa.Można przygotować wersję bez mięsa dla jaroszy. Też pycha. Postępujemy wówczas identycznie, jedynie pomijając mięso.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Kalorycznośćśrednia
Autorklifee

Gujasz czyli węgierska zupa gulaszowa: Podobne przepisy

Gujasz czyli węgierska zupa gulaszowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy