Składniki:
Na dosyć sporą ilość sałatki: 8 puszek kukurydzy, ser żółty, szynka (w kawałku nie plasterkach), papryka czerwona (świeża), szczypiorek (zimą zielona cebulka). Śmietana, majonez, musztarda, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Kukurydzę odsączamy i wsypujemy do garnka. Pozostałe składniki kroimy w kostkę (poza szczypiorkiem który w kostkę pokroić jest raczej trudno ;) i dodajemy do kukurydzy. Calość mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki śmietany, majonez i musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą. Przygotowana sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki, chociaż ja połowę zjadam od razu więc goście mają trochę mniej ale za to chłodną :)
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, łyżka (najlepiej drewniana), deska do krojenia i salaterki bądź duża micha do której sałatkę przekładamy przed podaniem.
Jak podawać?
Tak jak to zazwyczaj z salatkami bywa. Duża micha i na środek stołu :) Nie każdy lubi takie coś więc moze lepiej nie nakładać do osobnych salaterek. Sałatka funkcjonuje jako przekąska tudzież dodatek do wędlin ale do obiadu raczej nie byłaby dobrym dodatkiem.
Uwagi:
Czas przygotowania zależy od sprawnosci łapek:) i od ilości jaką chcemy przygotować. Ilość składnikow zależy od gustu przygotowujacego, lubisz więcej sera dasz więcej. Tutaj nie ma reguł więc nie powinno być problemu. Ja zazwyczaj daję tyle wszystkiego żeby bylo mniej więcej proporcjonalnie i wyglądało kolorowo (szczypiorek, papryka). Sałatka jest dosyć droga jeżeli robi się ja w dużych ilościach ale zawsze mozna użyć kukurydzy innej firmy niz ta najdroższa ;)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Monika |