Składniki:
ok. 1 kilograma schabu środkowego,
ok 8 jajek,
ostry chrzan w słoiczku,
majonez,
pęczek natki pietruszki,
żelatyna (1,5 łyżeczki na 1 szkl. płynu).
Jak przyrządzić?
Schab natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, zostawić na noc. Następnego dnia upiec ok. 1 godz. pod pzrykryciem. Pokroić w plastry (cienkie). Co drugi plaster nie do końca nacinać. Jajka ugotować na twardo, posiekać drobno, dodać posiekaną natkę, sól, pieprz, chrzan i majonez nie za dużo, tak żeby się skleiło. Masa ma być taka ostrawa z wyczuwalnym smakiem chrzanu. W plastry wkładać nadzienie i układać na półmiskach. Dowolnie udekorować natką, ugotowaną marchewką, jajkami. Zalać lekko tężejącą galaretą.Galareta: ok. 9 szkl. wody, rosołki lub korpus kurzy, marchew, żelatyna 1,5 łyżeczki na 1 szkl. wywaru, czyli ok. 14 łyżeczek. Żelatynę wsypać do gorącego wywaru i mieszać aż do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Przecedzić przez gazę na sitku. Najlepiej jest wstawić do zamrażarki aż tłuszcz na wierzchu zrobi się biały i wtedy go zebrać.
Uwagi:
Z podanej porcji wychodzi duża porcja. Tak więc na pierwszy raz proponuję zrobić z połowy porcji.To jest pyszne danie, naprawdę poleczam!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Autor | Wiola |