Zapsy z beszamelem

Przepis kulinarny

Składniki:

4 bułki,
kilka plastrów polędwicy lub szynki,
20 dag żółtego sera,
4 łyzeczi masła,
4 łyzeczki maki,
szklanka mleka,
biały pieprz, gałka muszkatałowa, sól do smaku,
do sosu ewentualnie łyżeczka musztardy.

Jak przyrządzić?

Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i delikatnie rumienimy, dodajemy zimne mleko i mieszamy tak żeby rozpuściły się wszystkie grudki (nie zagotowujemy). Dajemy pieprz, sól, gałkę (można dodac odrobine musztardy) i pokrojony w plastry żółty ser. Mieszamy to jeszcze do póki ser calkowicie się nie rozpuści. Powinna wyjść gęsta masa. Bułki kroimi smarujemy masełkiem układamy wędline i polewamy sosem. Później oczywiście wkładamy do piekarnika i zapiekamy.

Uwagi:

Gdy sos bedzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka bądź bulionu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorXXX

Zapsy z beszamelem: Podobne przepisy

Zapsy z beszamelem: wypróbuj również

Powiązane Tematy