Zapsy z beszamelem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 bułki,
kilka plastrów polędwicy lub szynki,
20 dag żółtego sera,
4 łyzeczi masła,
4 łyzeczki maki,
szklanka mleka,
biały pieprz, gałka muszkatałowa, sól do smaku,
do sosu ewentualnie łyżeczka musztardy.

Jak przyrządzić?

Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i delikatnie rumienimy, dodajemy zimne mleko i mieszamy tak żeby rozpuściły się wszystkie grudki (nie zagotowujemy). Dajemy pieprz, sól, gałkę (można dodac odrobine musztardy) i pokrojony w plastry żółty ser. Mieszamy to jeszcze do póki ser calkowicie się nie rozpuści. Powinna wyjść gęsta masa. Bułki kroimi smarujemy masełkiem układamy wędline i polewamy sosem. Później oczywiście wkładamy do piekarnika i zapiekamy.

Uwagi:

Gdy sos bedzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka bądź bulionu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorXXX

Zapsy z beszamelem: Podobne przepisy

Zapsy z beszamelem: wypróbuj również

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod beszamelem. Jest bardzo prosty, a smaczne i zdrowe danie przygotujesz niezwykle szybko. ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod beszamelem. Jest bardzo prosty, a smaczne i zdrowe danie ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć por zapiekany pod beszamelem, pieczony kalafior polany delikatnym sosem czy pyszną lazanię z tym dodatkiem. A do czego ty dodasz sos beszamelowy? ... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć por ...

dawno temu

Brokuły w sosie beszamelowym

... im to ok. 8 minut. Sos beszamelowyDo przyrządzenia beszamelu będziesz potrzebować: 2 łyżki masła,2 łyżki mąki,1 i 1/2 szklanki mleka,2 żółtka,sok z cytryny,sól, pieprz i gałkę muszkatołową.Na wolnym ...

dawno temu

Na dzisiaj - Lasagne

... muszkatołową. Formę smarujemy tłuszczem, dno smarujemy warstwa beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu, przykrywamy sosem pomidorowym i beszamelem. Powtarzamy do wykończenia makaronu(lub końca ... miejsca w naczyniu). Na górze powinien ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... jeszcze 3 minuty, po czym dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy go z ognia.   Farsz warzywny z beszamelem  1 bakłażan,1 cukinia,1 czerwona papryka,1 czerwona cebula,1 marchewka,80g masła ... . Przygotowujemy beszamel – z pozostałego ...

dawno temu

Zobacz niezwykle prosty przepis na smakowitą lasagne!

... Wbrew pozorom przygotowanie lasagne wcale nie jest takie trudne. Do jej 148 przyrządzenia potrzebne Ci będzie 450 g mozarelli, 75 g parmezanu, beszamel oraz sos mięsny i 375 g płatów makaronu lasagne ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... skarmelizowany cukier. Beszamel (sos beszamelowy) – zasmażka z mąki na maśle wymieszana z mlekiem. Przyprawy potrzebne do jej przygotowania to sól, pieprz i gałka musztatołowa. Doskonale smakuje ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy sos przez około 25 minut. Składniki na beszamel: 3 szklanki mleka; 4 łyżki masła; 1 żółtko; 1 łyżka soku z cytryny; gałka muszkatołowa; 3 - 5 łyżek ostrego sera ... (cheedara); sól; pieprz. 6. W czasie ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... masła lub sosu vinegret. Uznaniem cieszą się również szparagi zapiekane pod beszamelem i posypane parmezanem. ...

dawno temu

Naleśniki gryczane

... natomiast nie wyobrażają sobie lepszego zestawienia niż naleśniki z cukrem i cynamonem. Naleśniki dodatkowo można zwieńczyć słodkim sosem albo zapiec razem z serem bądź beszamelem. Bez względu na to, jaki farsz ...

dawno temu

Powiązane Tematy