Składniki:
- 2 tłuste, ładne wędzone makrele,
- 20 dkg żółtego sera (dobry edamski),
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- duży pęczek szczypioru,
- 2 spore cebule (bardzo dobre są srebrne, czosnkowe),
- 2 łyżki masła roślinnego,
- 2 łyżki musztardy,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Makrele rozpłatujemy, wybieramy palcami mięsko bez ości i wrzucamy do miski. Cebule kroimy drobniutko, dorzucamy. Jajka kroimy tak samo, dorzucamy. Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy. Wkładamy do miski 2 łyżki miękkiego masełka roślinnego (lub margaryny do smarowania pieczywa), musztardę, drobno pokrojony szczypiorek (lub szczypior z cebuli) przyprawy i wszystko mieszamy, drewnianą najlepiej łychą, na ścisłą, pyszną pastę. Jeśli jest za sucha (zdarza się, jeśli ryby mało tłuste) - należy dodać masła.
Doskonała do chleba, zwłaszcza ciemnego.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni.
Jak podawać?
Do każdego rodzaju pieczywa.
Uwagi:
Długo się przechowuje w lodówce, choć oczywicie trzeba ją przykryć w naczyniu, żeby nie zapachniła nam całej lodówki i nie wysychała.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |