Pyszna pasta z makreli - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 tłuste, ładne wędzone makrele,
- 20 dkg żółtego sera (dobry edamski),
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- duży pęczek szczypioru,
- 2 spore cebule (bardzo dobre są srebrne, czosnkowe),
- 2 łyżki masła roślinnego,
- 2 łyżki musztardy,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Makrele rozpłatujemy, wybieramy palcami mięsko bez ości i wrzucamy do miski. Cebule kroimy drobniutko, dorzucamy. Jajka kroimy tak samo, dorzucamy. Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy. Wkładamy do miski 2 łyżki miękkiego masełka roślinnego (lub margaryny do smarowania pieczywa), musztardę, drobno pokrojony szczypiorek (lub szczypior z cebuli) przyprawy i wszystko mieszamy, drewnianą najlepiej łychą, na ścisłą, pyszną pastę. Jeśli jest za sucha (zdarza się, jeśli ryby mało tłuste) - należy dodać masła.
Doskonała do chleba, zwłaszcza ciemnego.

Potrzebne przybory:

To, co każdy ma w kuchni.

Jak podawać?

Do każdego rodzaju pieczywa.

Uwagi:

Długo się przechowuje w lodówce, choć oczywicie trzeba ją przykryć w naczyniu, żeby nie zapachniła nam całej lodówki i nie wysychała.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorKrysiaMisia

Pyszna pasta z makreli: Podobne przepisy

Pyszna pasta z makreli: wypróbuj również

Powiązane Tematy