Składniki:
- spory ładny kalafior,
- kostka Palmy,
- sól,
- bułka tarta (sporo),
- 1-2 jajka.
Jak przyrządzić?
Kalafiorrrra myjemy, dzielimy na różyczki. Zagotowujemy garnek mocno osolonej wody, wrzucamy różyczki, obgotowujemy 2-3 min., odcedzamy. Studzimy.
W głębokiej miseczce rozbełtujemy jajka z kilkoma kroplami oleju, w drugiej takiej wysypujemy bułkę tartą. Każdą różyczkę kalafiora lekko solimy, maczamy dokładnie w jajku (trzymjaąc za nóżkę) i następnie starannie obtaczamy w bułce tartej. W głębokim rondlu (gęsiarka, patelnia teflonowa) rozpuszczamy margarynę, układamy różyczki nóżkami do góry, i smażymy na niewielkim ogniu aż do zrumienienia się bułki. W czasie smażenia podglądamy, co by się nie przypaliły, jednocześnie lekko je przewracając na boczek.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, dobra patelnia.
Jak podawać?
Np. z ziemniaczkami z wody i jajkiem sadzonym.
Uwagi:
Bardzo sycąca potrawa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcje |
Autor | KrysiaMisia |