Składniki:
2 pełnoziarniste bułki,
8 plastrów bekonu, bez skóry,
4 średnie jajka,
2 pomidory,
2 duże pieczarki,
4 łyżki świeżego bulionu warzywnego,
sól i pieprz,
posiekany szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać średnio grill (ruszt w piekarniku). Przekroić bułki na połowy i opiekać na grillu (1-2 minuty). Oczywiście opiekać od wewnętrznej strony. Odłożyć w ciepłe miejsce.
Bekon grillować po 2-3 minuty z obu stron.
Na patelni robimy :-) jajka sadzone.
Pomidory kroimy na 8 cienkich plasterków, układamy je na blaszce, uprzednio wyłożywszy ją folią aluminiową. Pomidory opiekamy na ruszcie 2-3 minuty aż zmiękną, doprawiamy je solą i pieprzem. Pieczarki obrane wkładamy do rondla, wlewamy bulion i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 4-5 minut, do miękkości.
Na bułeczkach układać kolejno: plastry pomidora, pieczarki, plastry bekonupo 1 jajku.
Wszystko doprawiamy i posypujemy szczypiorem. Gotowe!
Jak podawać?
Z uśmiechem!
Uwagi:
Troszkę roboty jest, ale w niedzielny poranek kiedy mamy więcej czasu warto sobie przygotować takie pyszne śniadanko! Pozdrawiam!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Emilka |