Składniki:
1 kg ziemniakow, 1 jajko, mąka, 1 kg pieczarek, 2 duże cebule, 1/2 kostki masła, sól, pieprz, maggi do smaku, 1/2 l śmietany 30%, nać pietruszki
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i ugotować z solą a następnie gorące przetrzeć. Dodać jajko i mąkę. Wyrobić w celu uzyskania jednolitej masy. Z uzyskanego ciasta uformować ruloniki o średnicy ok. 1 cm, które należy pociąć pod niewielkim skosem na 2 cm. Kluski odstawwić na bok przykryte lnianą ściereczką. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, którą dusić przez ok. 5 min. Następnie dodać wcześniej oczyszczone i pokrojone w półtalarki pieczarki. (istnieje pewien sekret - jeśli kupimy czyste pieczarki to należy jej jedynie oczyścić i nie myć pod bieżącą wodą, ponieważ te po usmażeniu maja niepowtarzalnie lepszy smak). Pieczarki na patelnię wrzucać partiami tak aby w konsekwencji uzyskać jedną całość. W trakcie duszenia pieczarek i cebuli do smaku dodać sól, pieprz oraz maggi do smaku. Aby smak był intensywniejszy można dodać szczyptę cukru. Ale to już wg gustu. Pieczarki dusimy tak długo, aż płyn ze spodu patelni ulegnie prawie całkowitej redukcji. Powinno być go mniej niż roztopionego masła. Następnie do całości dodać śmietankę i całość dusimy aż śmietanka zgęstnieje. Całość doprawiamy jeszcze do smaku wg uznania. Kiedy pieczarki już "dochodzą" kluski należy wrzucić na gotującą się wodę z solą. Gotować do czasu aż wypłyna i jeszcze ok 1-2 min. Następnie kluski po odcedzeniu polać sosoem pieczarkowym a całość posypać świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Uwagi:
Zamiast klusek kopytek może być dowolnie wybrany makaron lub ryż itp.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | straznik007 |