Składniki:
13 sporych skrzydełek z kurczaka, 20 dag boczku wędzonego, szyjka indycza (ok. 80 dag), włoszczyzna, woda (ok. 3 l), kostki bulionowe (grzybowa + wołowa), 2 jabłka, miód, przyprawy: olej ryżowy (100 g), sos sojowy grzybowy (100 g), cynamon, majeranek, tymianek, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka umyć, osuszyć, obciąć końcówki tzw. lotki. Przygotowanie wywaru: 3 l wody zagotować, wrzucić włoszczyznę. Gotować ok. 15 min. Wyjąć włoszczyznę, w wywarze rozpuścić kostki bulionowe, dołożyć obcięte końcówki skrzydełek i szyjkę indyczą. Gotować ok. 3 godz. na małym ogniu do odparowania rosołu do objętości ok. 1,5 l. Przygotowanie maceraty: olej ryżowy, sos sojowy, odrobina miodu, szczypta majeranku i tymianku - wymieszać na ciemnobrązowy gęsty sos. Skrzydełka dokładnie obtoczyć w maceracie, zakryć folią i odstawić do lodówki na ok.3godz. Po 3 godzinach zmacerowane skrzydełka ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować ok. 20 min (dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu), koniecznie niedogotowane! W brytfannie na spodzie układać płasko plasterki wędzonego boczku, na to krążki jabłka lekko posmarowane miodem i posypane lekko cynamonem i tymiankiem. Na jabłka układać płasko uparowane skrzydełka, posypać lekko solą i pieprzem. Następnie druga warstwa (identycznie) - boczek, jabłka z miodem i przyprawami i druga część skrzydełek. Całość delikatnie zalać wywarem z lotek i szyjki tak aby ok. 1 cm zostało do wysokości brytfanny. Brytfannę postawić albo na mały ogień albo do piekarnika i dusić do momentu lekkiego odparowania wywaru tak aby nie było go widać po zdjęciu dekla. Potrawę w brytfannie odstawić do ostudzenia (najlepiej na całą noc) na balkon lub do lodówki. Spożywać na drugi dzień. Wytworzy się naturalna galaretka o jedwabistym miodowo-cynamonowo-rosołowym smaku... A skrzydełka...? REWELACJA...!!!
Jak podawać?
podawać jako zimna przekąska
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 600 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Mariush |