Sos do pizzy (autor sardynka)

Przepis kulinarny

Składniki:

pomidory lub przecier pomidorowy, cebula, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa w płynie, oliwa

Jak przyrządzić?

WERSJA Z POMIDORAMI - Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skótki i oddzielić od pestek (niełądnie wyglądają w sosie), pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić drobno, podsmażyć na niwielkiej ilości oliwy (lub oleju) - z oliwą jest ładniejszy aromat i smak. Cebulka musi byc zbrązowiona. Dodać czosnek, zioła prowansalskie i pokrojone drobno pomidory , smażyć tak długo aż wyparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.WERSJA z PRZECIEREM jest o tyle prostsza,że nie trzeba czekać do wyparowania wody. Po usmażeniu cebulki wystarczy dodać resztę składników i przesmażyć.

Jak podawać?

Sos nadaje się zarówno do pizzy jaki innych potraw. Używam go do mięsa z grilla, zapiekanek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania20 min.
Autorsardynka

Sos do pizzy (autor sardynka): Podobne przepisy

Sos do pizzy (autor sardynka): wypróbuj również

Powiązane Tematy