Składniki:
pomidory lub przecier pomidorowy, cebula, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa w płynie, oliwa
Jak przyrządzić?
WERSJA Z POMIDORAMI - Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skótki i oddzielić od pestek (niełądnie wyglądają w sosie), pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić drobno, podsmażyć na niwielkiej ilości oliwy (lub oleju) - z oliwą jest ładniejszy aromat i smak. Cebulka musi byc zbrązowiona. Dodać czosnek, zioła prowansalskie i pokrojone drobno pomidory , smażyć tak długo aż wyparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.WERSJA z PRZECIEREM jest o tyle prostsza,że nie trzeba czekać do wyparowania wody. Po usmażeniu cebulki wystarczy dodać resztę składników i przesmażyć.
Jak podawać?
Sos nadaje się zarówno do pizzy jaki innych potraw. Używam go do mięsa z grilla, zapiekanek.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Autor | sardynka |