Składniki:
1. pół paczki makaronu (kokarda) - arrighi
2. puszka tuńczyka w sosie własnym
3. puszka kukurydzy
4. papryka z zalewy (czerwona)
5. kilka kropel oliwy z oliwek
6. sól do smaku
(porcja na 4 osoby)
Jak przyrządzić?
1. Makaron zagotować w osolonej wodzie, dodać trochę oliwy - makaron nie może być miękki, musi być aldente czyli lekko twardawy. Odlewamy i studzimy.
2. Tuńczka i kukurydzę odsączamy.
3. 3-4 połówki papryk kroimy w drobną kostkę lub bardzo cienkie paski - lepszy efekt.
4. Do ostudzonego makaronu wszystkie składniki dodajemy i dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy oliwę z oliwek i sól do smaku.
Jak podawać?
Sałatkę rozłożyć na podłużnym płaskim talerzu. Na około talerza można udekorować paskami papryki oraz wykroić z pory trójkąty i ułożyć lub natką pietruszki.
Uwagi:
Jest to sałatka bardzo delikatna i szybka do wykonania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ewabar1 |