Składniki:
3 jajka,
15 dag cukru,
30-40 dag wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
3 zółtka i 2 białka utrzeć z cukrem, dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Z masy uformować ręcznie małe kuleczki (troche rosną) i ułożyć na blaszce posmarowanej masłem (tej z piekarnika). Piec na złoty kolor ok. 15-20 min. w temp. 170-180 st.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser
Uwagi:
Odstępy pomiędzy kulkami powinny być ok. 2-3 cm jeśli robisz małe kulki, jak duże to i odstęp większy musi być, ponieważ kulki trochę rosną. Zamiast formowac ręcznie kulki, masę można wykładać szprycą. Kokosanki z zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Można polać czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | Jeśli małe kuleczki to ok. 50-60 szt. |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | goga |