Składniki:
6 piersi kurczaka, każda o wadze około 175 g, bez kości i skóry,
½ płaskiej łyżeczki soli,
świeżo mielony czarny pieprz,
2 łyżki oliwy,
1 duża cebula, obrana i pokrojona w plastry,
1 średniej wielkości papryka czerwona, oczyszczona z nasion i pocięta wzdłuż strąka w szerokie paski,
3 ząbki czosnku, obranego i zmiażdżonego,
400 g pomidorów konserwowych w ćwiartkach, wraz z zalewą,
225 ml wywaru z kurczaka,
1 liść laurowy,
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonej,
150 g długoziarnistego białego ryżu,
275 g mrożonego groszku/lub kukurydzy.
115 marynowanych, czarnych oliwek,
gałązka świeżej bazylii.
Jak przyrządzić?
1. Natrzeć piersi kurczaka połową soli i odrobiną pieprzu. Przez 1 minutę podgrzewać oliwkę w dużej patelni, a następnie podsmażać mięso kurczaka po 3 minuty z każdej strony, aż osiągnie kolor złotobrązowy. Wyjąć piersi na kuchenny ręcznik papierowy, zostawić je pod przykryciem.
2. Na patelnię wrzucić cebulę oraz czerwoną paprykę i obsmażać warzywa na umiarkowanym ogniu, przez 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć całość przez kolejne 2 minuty, po czym wymieszać z pomidorami, zalewą z pomidorów, wywarem z kurczaka, liściem laurowym, bazylią i pozostałą porcją soli. Mieszaninę przyprawić odrobiną pieprzu i zagotować. Wsypać ryż, zredukować ogień i pod przykryciem dusić potrawę około 10 minut.
3. Piersi kurczaka zanurzyć w przygotowanym sosie, przykryć patelnię i dalej dusić przez 10 minut. Dodać groszek i gotować całość pod przykryciem przez następne 5-10 minut, aż do uzyskania miękkości trzech składników - kurczaka, ryżu i groszku.
4. Wyjąć liść laurowy, dodać oliwki i wyłożyć potrawę na ciepły półmisek. Udekorować bazylią i podawać.
Jak podawać?
Proponuję ryż ugotować oddzielnie i później połączyć wszystko razem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ROBSON |