Składniki:
groch łuskany-połówki, boczek wędzony około 30 dag, boczek parzony około 40 dag, 30 dag żeberek, 4 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), mały seler, cebula, 6 większych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, majeranek, pietruszka zielona, smietana 18%, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Boczek parzony i żeberka wstawić do garnka z wodą i zagotować, zmiejszyć ogień, łyżka cedzakową wybrać pływające "fuzelki", zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 min. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler, 1 cebulkę gotować następne 30 min. na małym ogniu. Wyjąć boczek parzony na deskę, wsypać grochu łuskanego około 4 garście (tak na oko), dodać 2 ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pokroić boczek parzony w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy, można dodać kostkę rosołową. Przykryć i gotować aż groch się rozgotuje, boczek wędzony pokroić w kostkę podsmażyć na patelni i dodać do zupki. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Zabielić śmietaną, rozrzedzoną wcześniej zupką. Można dodać też jakąś dobrą kiełbaskę, pokrojoną w kostkę. Wsypać pokrojoną natkę pietruszki (ale nie za dużo). Smacznego.
Uwagi:
To jest przepis na grochówkę jaką ja zawsze robię. Nie jest tania ale jest pyszna i naprawdę syta :o)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo :o) |
Autor | asiul |