Składniki:
Ciasto bezowe: 6 białek, 10 dag cukru, 15 dag kokosa, 15 dag maku (nie mielonego)
Krem: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, kostka masła, 1 op. budyniu waniliowego
Wierzch: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, alkohol.
Jak przyrządzić?
Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kokosa i mak. Delikatnie wymieszać. Wylać masę na blaszkę wyłożoną folią i wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. do zrumienienia. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Schłodzić. Żółtka, cukier, masło utrzeć na gładką masę i dodawać budyń. Dalej ucierać. Gdy krem będzie gotowy przełożyć nim placek. Na wierzchu układamy biszkopty namaczane w wódce i polewamy na przemian polewą czekoladową i cytrynową.
Jak podawać?
Ciasto należy schłodzić przed podaniem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Porcje | ok. 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Czarna Mamba |