Składniki:
4 duże, gotowane ziemniaki,
4 łyżki oliwy,
4 łyżeczki suszonej bazylii,
sól i pieprz,
pieczywo tostowe,
ser według uznania,
3 łyżki wody,
tłuszcz do smarowania blachy.
Jak przyrządzić?
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę do pieczenia wysmarować odrobiną oleju i odstawić.
2. Obrane ziemniaki przeciąć wzdłuż na połowy, a każdą z połówek pokroić na plastry grubości 0,5 cm, pozostawiając je nierozdzielone.
3. Pokrojone połówki ziemniaków ułożyć łopatką na blasze i lekko rozsunąć plastry.
4. W filiżance wymieszać oliwę, bazylię, sól i pieprz i równomiernie polać ziemniaki. Blachę wstawić na 30 min. do rozgrzanego piekarnika.
5. W tym czasie delikatnie opiec pieczywo tostowe, pokroić je w drobną kostkę lub grubo posiekać ciężkim nożem i wymieszać z parmezanem z dodatkiem wody. Położyć na ziemniaki i ponownie piec 10-15 min., aż zbrązowieją i staną się miękkie.
Potrzebne przybory:
blacha, filiżanka, łyżka, patelnia lub opiekacz, nóż, łopatka, miska.
Jak podawać?
z coca-colą lub innym zimnym napojem
Uwagi:
Można zamiaśt chleba tostowego dać zwykły i przysmażyć na patelni - daje podobny efekt. Zamiast parmezanu można użyć zwykłego sera. Najlepsza są z dużą dawką bazylii.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Dota |