Składniki:
8 średnich ziemniaków, szklanka mąki pszennej, jajo, olej lub margaryna do smażenia, sól.
Farsz: szklanka kiszonej kapusty, kilka suszonych grzybów lub 6 pieczarek, łyżka oleju, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Przygotować farsz: ugotowaną kapustę oraz namoczone i ugotowane suszone grzyby albo pieczarki podduszone na oleju zemleć, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać i zemleć. Dodać mąkę, jajo, posolić i wymieszać. Z ciasta formować spore placki, na każdym kłaść po łyżce farszu i formować kule, zlepiając brzegi. Rozpłaszczyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Jak podawać?
Podawać z sosem grzybowym lub śmietanowym i surówkami. Pycha.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |