Składniki:
Makaron penne (skośnie ścięte rurki) - 1 paczka, tuńczyk w kawałkach - 2 puszki, ser pleśniowy lazur blue - 100 g, majeranek, pieprz - sporo, cebula - 1 duża, czosnek - 3 ząbki, śmietana 18% - 400 ml, olej do smażenia (oliwa byłaby lepsza).
Jak przyrządzić?
Zacząć od gotowania makaronu. W międzyczasie przygotowuje się resztę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i wysmażyć na oleju (oliwie). Ser lazur rozkruszyć i dodać do śmietany, przemieszać. Po zarumienieniu cebuli dodać śmietanę z serem, doprawić sporą ilością majeranku i pieprzu i gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia sera, cały czas mieszając. Odsączonego tuńczyka dodać na końcu, rozdrabniając go już na patelni. Podgrzać jeszcze przez chwilę, aby tuńczyk się nie rozgotował. Makaron wyłożyć na talerz, polać obficie sosem i można konsumować.
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | tubuch |