Składniki:
40 dag piersi kurczaka, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz, 1 mała główka sałaty lodowej, 1 puszka mandarynek w lekkim syropie (425 ml), 2-3 łodygi selera naciowego, 150 ml jogurtu naturalnego, 8 łyżek majonezu, 1 łyżka łagodnego curry.
Jak przyrządzić?
Mięso umyj, oczyść. Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem tymianku lub do lekkiego bulionu warzywnego. Gotuj ok. 20 minut, osącz, ostudź, pokrój w plasterki. Zamiast gotowanego kurczaka możesz też użyć delikatnej drobiowej wędliny. Sałatę opłucz, osusz, porwij na małe kawałki. Mandarynki osącz na sitku, syrop zachowaj. Łodygi selera pokrój na nieduże kawałki. Przygotuj sos: jogurt roztrzep widelcem, połącz z majonezem, rozprowadź kilkoma łyżkami zalewy z mandarynek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. Składniki sałatki polej sosem, delikatnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Gotową sałatkę możesz udekorować ziarenkami czerwonego lub marynowanego zielonego pieprzu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 260 kcal porcja |
Autor | Basia |