Składniki:
2 szklanki fasoli Kidney lub ciecierzycy, 1 szklanka kabaczka, 1 marchew, 1/2 cebuli, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżka świeżych lub sproszkowanych ziół (kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, imbir, natka pietruszki, mięta, czosnek), 1/2 szklanki brązowego ryżu, pestki słonecznika, 4 pełnoziarniste bułki.
Jak przyrządzić?
Fasolę namoczyć na parę godzin, ugotować. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ugotować na parze. Ugotować ryż. Wszystko przestudzić. Rozgnieść fasolę, domieszać pozostałe składniki i uformować kotlety. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. Przekroić bułki, włożyć kotleciki do środka i podpiekać jeszcze 5 minut.
Jak podawać?
Najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Uwagi:
Kotleciki smakują też wyśmienicie z sosem z awokado.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | anna |