Składniki:
Brukiew -1 szt. średniej wielkości, 2 marchewki, 1 kg ziemniaków (mącznych - takich na puree), bulion, masło, pieprz biały, sól i trochę maggi.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę na bulion. W tym czasie obrać brukiew i pokroić w kostkę o boku 3 cm. Wrzucić do bulionu i gotować, aż brukiew zacznie być miękka. Obrać marchewki i ziemniaki i dodać do prawie ugotowanej brukwi. Gotować wszystko jeszcze około 20-25 min. Odcedzić i odparować jarzyny. Dodać masło i rozgniatać wszystko na mus (można zmiksować), dodać sól i pieprz do smaku oraz trochę maggi i na koniec wymieszać, aż będzie pulchne puree.
Jak podawać?
Podawać z mięsem wieprzowym typu golonka lub żeberka pieczone albo z grilla, no i obowiązkowo z musztardą (spróbuj słodkiej musztardy) lub chrzanem.
Uwagi:
Potrawę tę spożywa się w Szwecji i jest wyśmienita i zdrowa.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-10 |
Autor | Iwona |