Dieta dziecka podczas gorączki
PATRYCJA • dawno temuPodczas gorączki większość dzieci traci apetyt. Z drugiej strony chory organizm ma wzmożone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Droga mamo, przed tobą trudne zadanie dostarczenia maluszkowi jak największej porcji witamin i minerałów w malutkiej porcji jedzenia. Co więcej, potrawa musi być atrakcyjna dla marudzącej pociechy. Co podać dziecku w czasie gorączki?
Uzupełnianie płynów
Wysoka temperatura prowadzi do szybkiej utraty wody z organizmu, dlatego tak ważne jest podawanie dziecku dużej ilości płynów podczas gorączki. Podawaj dziecku do picia słabe herbatki (mogą być ziołowe — z rumianku, lipy, mięty), soki owocowe i warzywne, rosół.
Papki dla dzieci
Pokarmy dla chorych dzieci powinny mieć rzadszą konsystencję, która zwalnia je z długiego przeżuwania. Ponadto, posiłki powinny być lekkostrawne, ale pożywne. Dlatego choremu maleństwu warto przygotować galaretki (mięsne i owocowe), warzywne puree, lane kluski, jajecznicę na parze, kleik ryżowy lub kaszkę na mleku. Warto mieć pod ręką kefiry i jogurty.
Dania mięsne
Zamiast smażonego, podawaj dziecku mięso gotowane, najlepiej chude mięso drobiowe oraz rybę.
Ozdabianie potraw
Przemycenie porcji witamin w papkowatej mazi będzie o wiele łatwiejsze, gdy nadasz jej przyjazny dziecku kształt. Zmielone mięsko lub warzywne puree przełóż do foremki na babeczki, a następnie wyłóż na talerzyk. Z owoców wytnij zabawne kształty, a soki podaj jak prawdziwe drinki — w odpowiedniej szklance ze słomką i plasterkiem cytryny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze