Składniki:
2,5kg ogórków (małe, średnie),
1,5 główki czosnku,
4 łyżki soli kamiennej,
2 łyżeczki chili,
0,5kg cukru,
8 łyżek oleju,
1,5 szklanki octu 10%.
Jak przyrządzić?
Ogórki umyć i pokroić w połówki lub ćwiartki. Zasypać solą, wymieszać, zostawić na noc (min. 8h). Wylać sok. Posypać chili. Dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek, wymieszać. Zagotować olej i zalać gorącym olejem ogórki. Zagotować ocet z cukrem i także zalać gorącym. Wymieszać i odstawić na 6h. Nałożyć do słoików, zakręcić. Nie trzeba ich gotować, ale jeśli chcecie, to wystarczy około 1 lub 2 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 9 słoików po 300ml |
Autor | Kamilil |