Składniki:
1 duża cukinia, może być również kabaczek,
1-2 bakłażany,
4 pomidory,
30 dag pieczarek,
1 czerwona papryka,
2 cebule,
20-30 dag żółtego sera,
2 żółtka,
4 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
szklanka mleka.
Jak przyrządzić?
Bakłażany obieramy, kroimy na plasterki, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Płuczemy z tej soli. Cukinię (ewentualnie kabaczka) i pieczarki kroimy na plasterki. Możemy je podsmażyć na oleju razem z bakłażanem, ale nie jest to konieczne. Pomidory tez kroimy w plasterki, cebule w kostkę. Cebulę należy zeszklić na patelni. Na spód żaroodpornego naczynia lejemy trochę oleju i wody. Wszystkie składniki układamy warstwami, przesypując startym żółtym serem i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Na koniec przyrządzamy sos beszamelowy, zasmażając masło z mąka i rozprowadzając ciepłym mlekiem. Kiedy sos wystygnie, dodajemy do niego żółtka i razem miksujemy. Zalewamy sosem zapiekankę. Pieczemy około 60 minut w temp.180 stopni.
Jak podawać?
Potrawę należy podawać na gorąco, najlepiej na liściu sałaty. Można nie obierać bakłażana -jest wtedy dodatkowy efekt kolorystyczny, ale skorka może być twarda.
Uwagi:
To wersja dla lakto-ovo wegetarian. Można ją przyrzadzic bez sosu i sera, ale wtedy nie będzie spoista. Można również na jedną z warstw użyć ugotowanego ryżu. Jest to potrawa sezonowa.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Aneczka |