Składniki:
Około 20 dag makaronu spaghetti (może być każdy inny rodzaj makaronu),
20 dag wędzonego boczku,
2 duże cebule,
żółty ser
Sos:
250 g koncentratu pomidorowego,
zioła prowansalskie,
czosnek,
kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Należy ugotować makaron i poczekać aż wystygnie (można to zrobić dzień wcześniej i potrzymać w lodówce) a następnie (w przypadku spaghetti) pokroić na mniejsze kawałki.Pokrojony w kostkę boczek dobrze wysmażyć na oleju, wyjąć do odsączenia na sitku, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę – tak, aby była mięciutka, ale nie przypalona, ją również odsączyć z tłuszczu.Teraz sos: przygotować kostkę rosołową według przepisu na opakowaniu, w garnuszku wymieszać koncentrat pomidorowy, bulion, dodać zioła prowansalskie (sporo) i przeciśnięty przez praskę czosnek - to wszystko podgrzać mieszając aż się ładnie połączy.W misce wymieszać pokrojony makaron, boczek, cebulę i sos - to wszystko wyłożyć na natłuszczoną niedużą brytfankę lub do naczynia żaroodpornego i posypać bardzo obficie żółtym serem. Zapiekać w temp. 150 stopni około 12 minut.
Uwagi:
Danie bardzo proste, ale pyszne i bardzo sycące.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | kachna |