Zapiekane spaghetti

Przepis kulinarny

Składniki:

Około 20 dag makaronu spaghetti (może być każdy inny rodzaj makaronu),
20 dag wędzonego boczku,
2 duże cebule,
żółty ser

Sos:
250 g koncentratu pomidorowego,
zioła prowansalskie,
czosnek,
kostka rosołowa.

Jak przyrządzić?

Należy ugotować makaron i poczekać aż wystygnie (można to zrobić dzień wcześniej i potrzymać w lodówce) a następnie (w przypadku spaghetti) pokroić na mniejsze kawałki.Pokrojony w kostkę boczek dobrze wysmażyć na oleju, wyjąć do odsączenia na sitku, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę – tak, aby była mięciutka, ale nie przypalona, ją również odsączyć z tłuszczu.Teraz sos: przygotować kostkę rosołową według przepisu na opakowaniu, w garnuszku wymieszać koncentrat pomidorowy, bulion, dodać zioła prowansalskie (sporo) i przeciśnięty przez praskę czosnek - to wszystko podgrzać mieszając aż się ładnie połączy.W misce wymieszać pokrojony makaron, boczek, cebulę i sos - to wszystko wyłożyć na natłuszczoną niedużą brytfankę lub do naczynia żaroodpornego i posypać bardzo obficie żółtym serem. Zapiekać w temp. 150 stopni około 12 minut.

Uwagi:

Danie bardzo proste, ale pyszne i bardzo sycące.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Przybliżony koszt7 zł
Autorkachna

Zapiekane spaghetti: Podobne przepisy

Zapiekane spaghetti: wypróbuj również

Powiązane Tematy