Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, kostka margaryny, 3 jajka, szklanka gęstej śmietany, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Masa: 1 kg jabłek, 3/4 szklanki cukru, cynamon.
Jak przyrządzić?
Margarynę roztopić, dodać śmietanę, 2 jajka i żółtko, lekko rozbić mikserem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukry, szczyptę soli i ubić mikserem na jednolitą masę. Połowę masy wyłożyć na blachę i podpiec (powierzchnia ciasta powinna być rumiana). W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć, wymieszać z cukrem i cynamonem i leciutko poddusić. Podpieczone ciasto, jeszcze gorące, posmarować białkiem, ułożyć jabłka i przykryć drugą połową ciasta. Upiec na zloty kolor (około 40 minut).
Potrzebne przybory:
Pędzelek do rozprowadzenia białka, niewielka prostokątna blaszka, mikser.
Jak podawać?
Placek można posypać cukrem pudrem; w wersji bardziej skomplikowanej - pokryć kremem maślanym i polać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 24 |
Kaloryczność | niska |
Autor | jeannek |