Składniki:
białka z 3 jajek,
175 g cukru,
4 "brioszki",
8 rabarbarów,
300 ml mleka,
300 ml wody,
cukier puder do posypywania.
Jak przyrządzić?
1. pokroić rabarbar na kawałki o długości przekrojonej "brioszki", położyć na blachę, posypać cukrem pudrem, włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 15 min w 190 stopniach (powinniśmy uzyskać z nich sos).2. Ubić białka na sztywną pianę, dodać 3/4 cukru, dalej ubijać, resztę cukru dodawać aż do uzyskania piany bez kryształków cukru.3. "Brioszki" przekroić na pół, ułożyć na blasze, posypać cukrem pudrem, lekko "ztostować" w piekarniku.4. Najważniejsze i najtrudniejsze. Zagotować mleko z wodą. Dwoma dużymi łyżkami formować z ubitej piany z cukrem coś na kształt i wielkość jajka XXL (zbierając pianę z łyżki drugą łyżką). Po uformowaniu (2-3 razy zebrać) wkładać do lekko gotującej się wody z mlekiem. Gotować (UWAGA!!) 6 sekund, obrócić i znowu 6 sekund (czas jest kwestią dość niewymierną ale pianka musi być puszysta), wyjąć.5. Układanie deseru: a)"brioszka"b) na niej kawałki rabarbaru szczelnie na całej powierzchnic) na całości piankad) polać sosem uzyskanym z zapiekania rabarbaru6. Podawać na ciepło
Potrzebne przybory:
Piekarnik z oprzyrządowaniem (blacha), trzepaczka do piany wraz z właściwym naczyniem, garnek litrowy, dwie duże łyżki, sitko do pruszenia cukrem pudrem, noż do przekrojenia "brioszek", talerz do odkładania ugotowanych pianek.
Jak podawać?
Jest to coś na kształt kanapek, więc narzuca się samo. Potrawa musi być ciepła.
Uwagi:
Deser może nastręczyć niejakich trudności, warto więc przygotować go we dwoje. Czynność formowania pianek warto poćwiczyć robiąc kus-kus. Ważne jest, aby całość była dość ciepła, więc zapiekanie rabarbaru i "brioszek" wykonywać wpierw. Pianki gotować pod koniec zapiekania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | gatto |