Cukinia miodowo-curry

Przepis kulinarny

Składniki:

Duża cukinia,
2 duże pomidory,
imbir mielony,
delikat do mięs,
curry,
pieprz,
sól,
miód ciemny aromatyczny,
przyprawa do ryb - kamis,
zioła prowansalskie,
bazylia,
oliwa z pestek winogron.

Jak przyrządzić?

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 4, wyciąć pestki, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć i obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Rozgrzać oliwę na dużym ogniu i smażyć cukinię, posypać dla aromatu szczyptą ziół prowansalskich, mieszanką ziół do ryb oraz szczyptą bazylii. Dodać curry wedle uznania. Mieszać od czasu do czasu. Po 5 min smażenia dodać łyżeczkę delikatu oraz łyżeczkę imbiru, zamieszać i dalej smażyć, aż cukinia zacznie się rozchodzić. Potem dodać łyżeczkę (sporą) miodu. Smażyć jeszcze 7 min.

Potrzebne przybory:

patelnia głęboka, nóż, deska,

Jak podawać?

Najlepiej z makaronem (świderki) lub z ryżem, ale można też jeść samą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Autorkasumi

Cukinia miodowo-curry: Podobne przepisy

Cukinia miodowo-curry: wypróbuj również

Powiązane Tematy