Składniki:
Duża cukinia,
2 duże pomidory,
imbir mielony,
delikat do mięs,
curry,
pieprz,
sól,
miód ciemny aromatyczny,
przyprawa do ryb - kamis,
zioła prowansalskie,
bazylia,
oliwa z pestek winogron.
Jak przyrządzić?
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 4, wyciąć pestki, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć i obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Rozgrzać oliwę na dużym ogniu i smażyć cukinię, posypać dla aromatu szczyptą ziół prowansalskich, mieszanką ziół do ryb oraz szczyptą bazylii. Dodać curry wedle uznania. Mieszać od czasu do czasu. Po 5 min smażenia dodać łyżeczkę delikatu oraz łyżeczkę imbiru, zamieszać i dalej smażyć, aż cukinia zacznie się rozchodzić. Potem dodać łyżeczkę (sporą) miodu. Smażyć jeszcze 7 min.
Potrzebne przybory:
patelnia głęboka, nóż, deska,
Jak podawać?
Najlepiej z makaronem (świderki) lub z ryżem, ale można też jeść samą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | kasumi |