Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, 2 łyżki kwaśnej śmietany, odrobina cukru i soli, 1 kostka masła, 1 jajo całe, 1 żółtko.
Nadzienie:
4 średnie ziemniaki, 2 szkl. kaszy gryczanej, 1/2 kostki margaryny, 1/2 kg sera, 1 kostka masła, 2-3 łyżki śmietany (kwaśnej)
Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, zrobić z podanych składników ciasto.Nadzienie:Ziemniaki obrać, zalać wodą, aby w niej pływały. Ugotować, wody nie odlewać po ugotowaniu. Do uduszonych ziemniaków dodać kaszę, 1/2 kostki margaryny, wypiec ją w piekarniku, aż kasza będzie miękka (ok. 30 min w 180 st.).Do wypieczonej, lekko wystudzonej kaszy dodać ser, masło, śmietanę, dobrze wymieszać i przyprawić do smaku.Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Jedną część dać na natłuszczoną blaszkę, na to dać farsz i przykryć drugą częścią. Wierzch posmarować białkiem. Piec 1 godzinę i 40 minut.
Potrzebne przybory:
stolnica lub blat, duży garnek na kaszę, wałek do ciasta, łyżka
Uwagi:
Pieróg można jeść na ciepło, na zimno jako przystawkę do wędlin. Można również zimny odsmażyć i zjeść jako ciepłe drugie danie. Bardzo ładnie wygląda (i smakuje wyśmienicie) na półmisku z wędlinami. Można nim błysnąć na rodzinnym przyjęciu, a co najważniejsze - zawsze się udaje, choć wymaga trochę pracy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | julia |