Babka dwukolorowa

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kostka margaryny, 6 jajek, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, aromat pomarańczowy, polewa czekoladowa

Jak przyrządzić?

Mikserem ucierać margarynę z jajkami i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ucieranych jajek. Dodać aromat i wszystko dokładnie zmiksować. Odlać 1/4 ciasta i połączyć z kakao. Foremkę wysmarować tłuszczem. Najpierw wlać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 1 godz.

Uwagi:

Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe. Poradzi sobie osoba, która zaczyna piec ciasta. Jest bardzo smaczne. Przede wszystkim się szybko robi.Gdy nie mam aromatu pomarańczowego, dodaję np. rumowy lub cukier waniliowy, a zamiast polewy czekoladowej można posypać cukrem pudrem. Wtedy jest w innej wersi i się ciasto nie znudzi. Zapewniam, że jest również pyszne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Autormariola-pychotka

Babka dwukolorowa: Podobne przepisy

Babka dwukolorowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy