Składniki:
1 niezbyt duży ananas,
200 g kiwi,
2 łyżki stołowe płynnego miodu,
sok z 1 cytryny,
skórka z cytryny,
1 litr odtłuszczonego mleka,
2 łyżki cukru gronowego,
250 g ryżu,
świeża zielenina,
2 łyżeczki ziaren sezamu,
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Jak przyrządzić?
Obierz ananasa, usuwając twarde części, miąższ pokrój w kostkę.Obierz kiwi ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.W niewielkiej miseczce wymieszaj dwie łyżki miodu i sok wyciśnięty z jednej cytryny, dodaj pokrojony miąższ ananasa i odstaw na 30 minut.Do garnka wlej mleko, wsyp cynamon, cukier gronowy, dodaj skórkę startą z cytryny oraz szczyptę soli.Zagotuj.Do gotującego się mleka wsyp ryż, zamieszaj i gotuj około 30 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.Odstaw, by ostygł.Na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, podpraż ziarna sezamowe, aż nabiorą złocistego koloru.Ugotowany ciepły ryż rozłóż na talerzach, dodaj przygotowany wcześniej ananas, wymieszaj.Obłóż ryż plasterkami kiwi, posyp drobno posiekaną zieleniną i uprażonymi ziarnami sezamowymi.Dodatkowo możesz ozdobić danie świeżymi owocami sezonowymi.
Uwagi:
Deser ryżowo-ananasowy jest idealny dla wszystkich dbających o figurę - wybornie smakuje i jest niskokaloryczny.Ananas obfituje w potas.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 325 kcal porcja |
Autor | KATARZYNA |