Składniki:
1 pęczek botwinki,
1 średni burak,
1 świeży ogórek,
1 pęczek koperku,
2-3 łyżki octu lub 1/2 cytryny,
1 śmietana,
kostka rosołowa
Jak przyrządzić?
Ugotować wywar z buraka i botwiny (bez mięsa), doprawić cytryną lub octem i ostudzić. Potem dodać śmietanę, koperek i pokrojony w kostkę ogórek i wstawić do lodówki.Następnie ugotować ziemniaki. Na drobinie tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę do słomianego koloru i polać ziemniaki.
Jak podawać?
W misie ziemniaczki, gdzie każdy sięga własną łyżką i na talerzu chłodnik...
Uwagi:
Smacznego :)Zimny chłodnik plus gorące ziemniaczki z okrasą z cebulki - palce lizać.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Jagna |