Chłodnik litewski - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 pęczek botwinki,
1 średni burak,
1 świeży ogórek,
1 pęczek koperku,
2-3 łyżki octu lub 1/2 cytryny,
1 śmietana,
kostka rosołowa

Jak przyrządzić?

Ugotować wywar z buraka i botwiny (bez mięsa), doprawić cytryną lub octem i ostudzić. Potem dodać śmietanę, koperek i pokrojony w kostkę ogórek i wstawić do lodówki.Następnie ugotować ziemniaki. Na drobinie tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę do słomianego koloru i polać ziemniaki.

Jak podawać?

W misie ziemniaczki, gdzie każdy sięga własną łyżką i na talerzu chłodnik...

Uwagi:

Smacznego :)Zimny chłodnik plus gorące ziemniaczki z okrasą z cebulki - palce lizać.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Przybliżony koszt10 zł
AutorJagna

Chłodnik litewski: Podobne przepisy

Chłodnik litewski: wypróbuj również

Powiązane Tematy