Zupy owocowe
DAMIESA • dawno temuKiedy brakuje pomysłu na letni obiad, a po głowie chodzi idea przygotowania czegoś lekkiego, co pozwoli się najeść do syta, ale nie obciąży przy tym nadmiernie żołądka, z pomocą przychodzą owoce sezonowe, które można wykorzystać do przyrządzenia pysznej zupy. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że takie danie obiadowe nie dostarcza zbyt wiele kalorii, więc nie zaszkodzi sylwetce, a do tego jest lekkostrawne i orzeźwiające, zwłaszcza, gdy poda się je w formie chłodnika.
Zupa truskawkowa z makaronem lub ryżem
Takie danie na obiad to swoisty „klasyk” wśród propozycji kulinarnych na lato. Sezon na truskawki już się kończy, więc tym bardziej warto wykorzystać te owoce przygotowując tę słodką zupę. Składniki potrzebne do jej wykonania to: wybrany rodzaj makaronu (świetnie nadadzą się muszelki, świderki lub małe rurki), 50 dag truskawek, cukier oraz śmietana. Wykonać takie danie z makaronem jest dziecinnie łatwe. Wystarczy umyć owoce, usunąć z nich szypułki i zagotować w wodzie wraz z kilkoma łyżkami cukru. Kiedy będą już miękkie i wytworzą smakowity sok, tak przyrządzony kompot należy zdjąć z ognia i zabielić śmietaną. Innym pomysłem może być także wcześniejsze zmiksowanie truskawek z cukrem i połączenie uzyskanej mieszanki z ugotowanym ryżem oraz słodką śmietanką. Taka zupa chłodnik jest niezastąpiona w upalne dni!
Zupa porzeczkowa z mąką ziemniaczaną
W tym przypadku nie jest wskazane wykorzystanie makaronu, bo jego dodatek popsułby cały aromat tej orzeźwiającej zupy. Składniki potrzebne do jej wykonania to: 0,5 kg porzeczek, 5 łyżek miodu, połowa cytryny, 150 ml śmietany, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz goździki i imbir. W pierwszej kolejności z owoców należy usunąć szypułki, a następnie dokładnie je umyć i ugotować z wodzie (innym rozwiązaniem może być przetarcie owoców przez sito, aby powstała z nich smakowita papka) z dodatkiem miodu i goździków, a całość doprawić imbirem. Po kilku minutach gotowania można wkomponować łyżkę mąki ziemniaczanej, a kiedy wywar będzie już w pełni gotowy, zupę należy zagęścić śmietaną i w razie potrzeby lekko dosłodzić cukrem. Porzeczki świetnie będą smakować także w zestawieniu z jabłkiem, truskawkami czy malinami. Taką oryginalną w smaku zupę można serwować, np. z grzankami lub ptysiowym groszkiem.
Zupa z suszonych owoców
Taka propozycja dania na obiad nie tylko szybko zaspokoi głód, ale jednocześnie zbawiennie podziała na układ trawienny. Suszone owoce znane są bowiem ze swoich właściwości poprawiających perystaltykę jelit. Taka zupa owocowa może być serwowana, np. w czasie urlopu, kiedy to zmiana klimatu spowodowała uporczywe zaparcia. To niezawodny sposób na to, jak poprawić trawienie! Wystarczy zakupić kilka paczek wybranych owoców suszonych, np. morele, jabłka, śliwki czy gruszki, a następnie zalać je wodą, by nieco rozmiękły. Kiedy będą już gotowe, można rozpocząć ich gotowanie. Należy jednak to zrobić w tej samej wodzie, w której się moczyły, bo wylewając ją, traci się cały aromat suszu. Dobrym pomysłem jest także dodanie do takiej mieszanki szczypty cynamonu oraz dosypanie do niej garści rodzynek. Aby nadać zupie większej świeżości, można wcisnąć do niej sok z cytryny. W tym przypadku całość można zabielić nieco śmietaną, by wysubtelnić smak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze