Składniki:
kapusta biała - mała główka (lub kawałek),
koperek (można dodać do kapusty do gotowania),
sos sojowy lub sojowo-grzybowy,
łyżka oliwy z oliwek (lub masła),
ser mozzarella (ew. ser żółty lub ser pleśniowy),
kilka marchewek,
przyprawy: bazylia, pieprz, papryka, ewentualnie sól
Jak przyrządzić?
Kapustę (główkę w całości lub dużych kawałkach) i marchew gotujesz tak, by nadawały się do spożycia. Idealne będą warzywa gotowane na parze! Proponuję gotować je oddzielnie.Ugotowaną na parze kapustę (lub w garnku w wodzie z przyprawami i olejem) układasz w naczyniu żaroodpornym (lub na patelni pod przykrywką). Jeżeli warzywa gotowane były na parze, możesz teraz użyć odrobiny sosu sojowego i przypraw - Polej wodą z olejem i przyprawami kapustę przed włożeniem do piecyka. Kapustę można od razu podzielić na ćwiartki/grube paski.Układasz na niej plasterki sera mozzarella (lub innego sera, jaki masz), ewentualnie posypujesz przyprawami do smaku i zapiekasz kilka minut, aż ser się rozpuści.Można podawać z marchwią gotowaną na parze. Jeżeli marchew jest gorąca, połóż na niej odrobinkę masła. Nada jej niezapomnianego aromatu i wzmocni smak.
Jak podawać?
Po jednej stronie dużego(!) talerza ułóż parującą kapustę z rozpuszczonym, lekko zapieczonym serem. Możesz ją posypać papryką i odrobiną bazylii. Z boku ułóż paski marchewek z masłem.Zostaw trochę miejsca na surówkę! Zestaw pysznie smakuje ze świeżą mizerią!
Uwagi:
Jedzenie jest sycące i pyszne, można je podać na obiad/kolację, bez mięsa. Jeżeli jednak mięso jest potrzebne - proponuję kawałek chudej wołowiny z rosołu lub grillowaną pierś kurczaka.Polecam do tego mizerię: zielony ogórek, jogurt naturalny lub produkt śmietanopodobny (Danone? Dla dbających o linię), sól, koperek/szczypiorek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | mako |