Składniki:
1 kg cielęciny, 3 cebule, średnia marchewka, 1/2 pora, 1 mała pietruszka, 150 g selera, 2 łodygi selera naciowego, 3 pomidory, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek pietruszki, 2 gałązki tymianku, 4 gałązki majeranku, 1/2 pęczka bazylii, liść laurowy, 250 ml bulionu wołowego z kostki, 100 ml śmietanki (1/2 szklanki), 20-30 ml whisky, łyżeczka papryki, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Mięso umyj, posól i oprósz papryką. W garnku rozgrzej olej. Na małym ogniu zrumień mięso ze wszystkich stron. Cebulę i jarzyny obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę, pomidory w ćwiartki (nie zdejmując skórki). Mięso wyjmij z garnka, a na tym samym tłuszczu podsmaż jarzyny i pomidory, dodając 2 nieobrane ząbki czosnku, zieloną pietruszkę, gałązki ziół i liść laurowy. Wlej bulion, wsyp łyżeczkę papryki, zagotuj, ponownie włóż mięso do garnka. Duś ok. 2 godz. w temperaturze 175 st. C, co kwadrans obracając. Sos uzupełnij gorącym bulionem. Uduszone mięso wyjmij z garnka, odstaw w ciepłe miejsce. Z sosu wyjmij czosnek i liść laurowy, resztę przetrzyj przez sito, dodając śmietanę, sól, pieprz. Zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj whisky, wymieszaj. Mięso pokrój w plastry, przełóż na półmisek, polej sosem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 489 |
Autor | Judyta |