Składniki:
3-5 szt polędwiczek wieprzowych,
1-2 op. zupy cebulowej (najlepiej Knorra),
250-400 ml śmietany 18%
Jak przyrządzić?
Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Plastry lekko rozbić pięścią (pod żadnym pozorem tłuczkiem!). W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry polędwiczki i zasypać proszkiem zupy cebulowej. Odstawić na noc do lodówki.Wyjąć, zalać śmietaną i, w miarę możliwości, odłożyć do lodówki na 1-3 godziny.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-20 minut.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Śmietana wraz z zupą cebulową tworzy przepyszny sos, do którego trzeba wybrać coś chłonnego do jego nabierania. Zwykle jest to bagietka lub makaron muszelki.
Uwagi:
Polędwiczek nie trzeba dodatkowo doprawiać - starczy proszek z zupy cebulowej. Plastry powinny być zanurzone w śmietanie przynajmniej częściowo - zapobiega to wysuszeniu mięsa podczas pieczenia.Danie nie jest tanie, ale warto raz szarpnąć się na zakup polędwiczek. Niezapomniane przeżycie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 1440 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Elfir |