Aksamitna zupa szparagowa

Przepis kulinarny

Składniki:

0,75 l chudego mleka,
1,5 kg białych szparagów,
0,5-0,75 l bulionu,
pęczek koperku,
1 opakowanie śmietanki 18% lub więcej,
sól, cukier, biały pieprz, ewentualnie gałka muszkatołowa

Jak przyrządzić?

Szparagi umyć. Ze szparagów odciąć główki (odcinki ok. 3 cm) i odłożyć. Pozostałą część pędów należy ugotować w mleku doprawionym nieco solą i cukrem. Gdy zmiekną, odcedzić i przetrzeć przez gęste sito z powrotem do mleka. Dolać bulionu i dorzucić główki szparagowe. Podgotować, aż zmiękną (5-8 min). Drobno posiekać koperek i dorzucić do zupy, wlać śmietanę i doprawić do smaku.

Potrzebne przybory:

Garnek na zupę, gęste sito, blender z nakładką ucierającą

Jak podawać?

Podawać w bulionówkach czystą, z groszkiem ptysiowym lub drobniutkim makaronem (gwiazdki). Eleganckie podanie: śmietany nie wlewa się do zupy, tylko po nalaniu zupy do bulionówki kładzie się łyżką kleks gęstej śmietany na powierzchni i posypuje utartą skórą cytrynową i dekoruje gałązką koperku.Jest to doskonała zupa na komunie i wesela.

Uwagi:

Zupa powinna mieć kremową konsystencję - jeśli jest za rzadka, zaciągam ją mąką.Egzotyczna wersja jest z trawką cyrynową w bulionie, która nadaje kwaskowaty, orzeźwiający smak.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorElfir

Aksamitna zupa szparagowa: Podobne przepisy

Aksamitna zupa szparagowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy