Składniki:
0,75 l chudego mleka,
1,5 kg białych szparagów,
0,5-0,75 l bulionu,
pęczek koperku,
1 opakowanie śmietanki 18% lub więcej,
sól, cukier, biały pieprz, ewentualnie gałka muszkatołowa
Jak przyrządzić?
Szparagi umyć. Ze szparagów odciąć główki (odcinki ok. 3 cm) i odłożyć. Pozostałą część pędów należy ugotować w mleku doprawionym nieco solą i cukrem. Gdy zmiekną, odcedzić i przetrzeć przez gęste sito z powrotem do mleka. Dolać bulionu i dorzucić główki szparagowe. Podgotować, aż zmiękną (5-8 min). Drobno posiekać koperek i dorzucić do zupy, wlać śmietanę i doprawić do smaku.
Potrzebne przybory:
Garnek na zupę, gęste sito, blender z nakładką ucierającą
Jak podawać?
Podawać w bulionówkach czystą, z groszkiem ptysiowym lub drobniutkim makaronem (gwiazdki). Eleganckie podanie: śmietany nie wlewa się do zupy, tylko po nalaniu zupy do bulionówki kładzie się łyżką kleks gęstej śmietany na powierzchni i posypuje utartą skórą cytrynową i dekoruje gałązką koperku.Jest to doskonała zupa na komunie i wesela.
Uwagi:
Zupa powinna mieć kremową konsystencję - jeśli jest za rzadka, zaciągam ją mąką.Egzotyczna wersja jest z trawką cyrynową w bulionie, która nadaje kwaskowaty, orzeźwiający smak.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Elfir |