Składniki:
1,5 kg brokułow mrożonych lub 4 duże główki świeżych,
5 jaj,
250 ml jogurtu naturalnego,
20 dag sera pleśniowego (z niebieską pleśnią), a jeśli ktoś nie lubi, to żółty ser gouda,
przyprawy do smaku,
3 ząbki czosnku
Jak przyrządzić?
Brokuły gotujemy na parze, na półmiękko. Układamy do naczynia żaroodpornego. Jogurt mieszamy z jajkami i częścią rozdrobnionego lub startego sera i czosnkiem. Masę jajeczną doprawiamy do smaku przyprawami, jakie lubimy, i zalewamy nią brokuły. Resztą sera posypujemy całość i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Smacznego!!!
Jak podawać?
Potrawę podajemy na gorąco z dobrze zapieczonym z wierzchu serem. Można podawać z czerwonym winem.
Uwagi:
Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika należy odczekać kilka minut przed podaniem, aż masa jajeczna stężeje.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Ania |