Składniki:
1 puszka kukurydzy,
1 puszka groszku,
1 woreczek ugotowanego ryżu (200 lub 250 g),
3-5 szt. papryki: żółta, czerwona, zielona,
2-3 jajka,
1-2 pory,
majonez, sól, pieprz, szczypta cukru
Jak przyrządzić?
Odcedzić kukurydzę, groszek, ryż. Wrzucić do miski, dodać pokrojone drobno: paprykę, jajka i por. Wymieszać z majonezem i przyprawami.
Potrzebne przybory:
miska i łyżka
Jak podawać?
Ze wzgledu na zawartośc ryżu jest to świetny "wypełniacz" żołądka w zimnych bufetach lub na wycieczkach - majówkach.
Uwagi:
Bardzo proste i szybkie, a mimo to niezwykle smaczne. Ponieważ jest łagodna, wielbiciele ostrych i pikantnych smaków mogą być zawiedzeni. Ale zawsze można dodać ogórka konserwowego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Elfir |