Składniki:
1 kapusta pekińska,
20-30 dag miękkiego zółtego sera,
2-3 żółte papryki,
1 puszka kukurydzy,
1 por,
kilka łyżek majonezu, biały pieprz, sól, szczypta cukru, ewentualnie curry dla miłośników
Jak przyrządzić?
Kapustę poszatkować drobno, ser i paprykę pokroić na drobne kwadraciki (1x1 cm), por pokroić drobno. Wymieszać razem wszystkie składniki i dodać odcedzoną kukurydzę. Majonez wymieszać z przyprawami i dodać do sałatki.
Potrzebne przybory:
duża miska na początku, później kapusta "opada"
Jak podawać?
Z białym pieczywem, jest łagodna w smaku.
Uwagi:
Sałatka jest dobra, jak się nieco "przegryzie" - kilka godzin po przygotowaniu, gdy pod wpływem soli kapusta puszcza sok. Wraz z majonezem ten sok tworzy sos rozmiękczający ser, który rozpływa się w ustach.Z powodu tego tworzącego się "sosiku" wolę używać majonezu niż jogurtu, gdyż jest za rzadki.Bardziej wytrawna wersja sałatki przewiduje dodanie odrobiny soku z cytryny lub startej skórki cytrynowej.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Elfir |