Składniki:
0,5 kg truskawek (najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone),
1 litr gorącej wody,
2-3 łyżki mąki,
cukier waniliowy (może być kryształ, do smaku, każdy najlepiej wie, kiedy cukru ma dość),
śmietanka (może być 12% kwaśna - na nią trzeba uważać, by się nie zwarzyła. Może być też słodka 12%),
szczypta cynamonu,
makaron, najlepiej robiony
Jak przyrządzić?
Truskawki bez szypułek zalewamy gorącą wodą. Zasypujemy cukrem i gotujemy jak na kompot. W tym czasie można zagnieść makaron i pokroić w drobną kostkę 0,5 cm x 0,5 cm.Kiedy smak "kompotu" będzie wystarczająco słodki, a on sam klarowny, wybieramy truskawki i przecieramy na grubym sicie i dodajemy do kompotu. Jeżeli makaron swojski chcemy dodać do zupy, to robimy to właśnie teraz, a jeśli chcemy gotować osobno, to zagęszczamy zupę mąką. Jeżeli dodamy makaron swojski i mąkę jednocześnie, to może zgęstnieć za bardzo, a rozcieńczanie wodą ujmuje zawsze smak potrawie. Smakoszom cynamonu gorąco polecam doprawienie nim zupki na koniec.
Jak podawać?
Najlepiej podawać w ciepłe dni, kiedy nie mamy ochoty na długie gotowanie, a tym bardziej jedzenie gorących zup i kotletów. Podajemy albo na deser w postaci ciepłej lub też zimnej, zalewamy schłodzone miseczki. Szczególnie na zimno polecam z cynamonem!Ładniej wygląda, jeżeli do zupy dodamy świeżego makaronu (ten, który gotuje sie w zupie, jest dobry, ale bardzo przechodzi kolorem z truskawek), a na górę poukładamy w kształcie kwiatuszka świeże, pokrojone na połówki truskawki i położymy listek mięty.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bordoox_82 |