Zupa szczawiowa (kacówka)

Przepis kulinarny

Składniki:

- szczaw świeży lib ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki 4 sztuki,
- marchew 1 szt.,
- jaja na twardo 2 szt.,
- kostki rosołowe 2 szt.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.

Jak przyrządzić?

Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody i z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.PS. nalewamy zupkę do tależy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia, kubek na śmietanę, tarka.

Jak podawać?

Najlepsza po dobrej imprezie rano, konsumować póki gorąca!!!! :-)

Uwagi:

Do zupki można dodać świeży koper lub ząbek czosnku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt10 zł
Autorfazująca

Zupa szczawiowa (kacówka): Podobne przepisy

Zupa szczawiowa (kacówka): wypróbuj również

Powiązane Tematy