Składniki:
- świeże małe sardynki (mniej więcej 10 cm długości),
- ocet sherry albo ocet winny,
- pietruszka,
- czosnek,
- olej oliwkowy,
- woda.
Jak przyrządzić?
Sardynki rozciąć od ogona do głowy, tak żeby ich nie rozciąć na dwie części, dobrze oczyścić, odciąć główki i ostrożnie wyjąć kręgosłup z ośćmi. Porządnie opłukać.
Zmieszać ocet z wodą 2:1, zalać tym ułożone grzbietami do dołu sardynki (najwyżej trzy warstwy) i odstawić do lodówki na dwie godziny (nie więcej). Dobrze opłukać.
Zmieszać ocet z wodą 1:1, przeciągnąc przez to po jednej sardynce, ułożyć ładnie na talerzyku. Czosnek i pietruszkę posiekać (nie dużo), posypać tym sardynki i polać olejem, tak do smaku, a nie żeby w nim pływały.
Uwagi:
Pycha, jest to hiszpańskie tapas, podawane przed daniem głównym albo jako przekąska - taki nasz śledzik do wódeczki...
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Marta |