Grzyby służą zdrowiu

... Jesień to najlepszy czas na grzybobranie. Grzyby goszczą na naszych stołach pod różnymi postaciami. Suszone, marynowane lub jako składnik potraw - zawsze są doskonałe. Mają nie tylko ciekawy smak ... proste. Ponadto sposób ten w niewielkim ...

dawno temu

„Internat”, Mary Harron

... Wydawało się, że będzie ciekawie. Za kamerą stanęła (znana m.in. z kultowego American Psycho) Mary Harron. Film miał nawiązywać do modnych ostatnio hiszpańskich horrorów (Sierociniec, Labirynt Fauna ... 21199Wydawało się, że będzie ciekawie. Za ...

dawno temu

Śledzie - co powinnaś o nich wiedzieć

... Śledzie goszczą na polskich stołach bardzo często. Śledzie w śmietanie, śledzie marynowane, śledzie z jabłkiem, śledzie z curry, śledzie w sosie koperkowym. Wszystkie te śledziowe potrawy ...

dawno temu

„The Limits of Control”, Jim Jarmusch

... wprowadza w swoisty trans. Przemierzający rozległe i przepiękne hiszpańskie plenery bohater szybuje do wnętrza własnej głowy, dostrzega nowe treści, dokonuje swoistych podsumowań. ... na to, że mamy do czynienia z zawodowym zabójcą, który ...

dawno temu

By tortilla była ciepła

... Hiszpański rodzaj cienkiego omletu z masy kukurydzianej lub pszennej, w który włada się mięsno-warzywny farsz z sosem to niewątpliwie przysmak idealny jako szybka przekąska, ale w odróżnieniu od fast ...

dawno temu

Sposoby na resztki z Halloween - potrawy z dyni

... marynowana 1kg miąższu dyni,400ml octu,100ml białego wytrawnego wina,2 szklanki cukru,4 ziarna ziela angielskiego,4 ziarna pieprzu,4 goździki,1 liść laurowy,1cm imbiru,łyżeczka nasion gorczycy,pół łyżeczki ...

dawno temu

Pasty rybne – smaczne i zdrowe

... z zachwytu na widok tarty z łososiem, czy zapiekanki rybnej... Ale któż z nas nie pokocha past rybnych? Szczególnie, jak będą przyrządzone inaczej, niż w formie „rozgnieciona widelcem sardynka w pomidorach, jeszcze w puszce”. ... z zachwytu na ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... w kuchni greckiej, hiszpańskiej i włoskiej. Nadaje się do dodawania smaku warzywom, mięsom, serom, zupom i rybom...a nawet niektórym alkoholom jak np. likierom. Jest niezastąpionym składnikiem dodawanym ...

dawno temu

Odchudzasz się? Zjedz sushi!

... Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... Jest wymagająca i kapryśna, ale dobrze przyrządzona – bardzo smaczna. Aby nie wyszła twarda, trzeba o nią zadbać, zanim trafi do garnka, piekarnika czy na ruszt. Lubi marynowanie, obsmażanie ...

dawno temu

By szybko podgrzać tortillę

...   Hiszpański rodzaj cienkiego omletu z masy kukurydzianej lub pszennej, w który włada się mięsno-warzywny farsz z sosem to niewątpliwie przysmak idealny jako szybka przekąska, ale w odróżnieniu ... Hiszpański rodzaj cienkiego omletu z masy ...

dawno temu

Plaża obnaża

... i mrożona kawa. Stłoczeni na plaży ludzie kłębią się ciasno jak sardynki w puszce. Wczasowicze, niczym wędrowne, koczownicze plemię, budują swoje kolorowe osady. Parawan dookoła, a w środku ręczniczki, leżaczki, lodóweczki, koszyczki, plecaczki ...

dawno temu

Drapieżna inwazja singli

... do pustej kawalerki i „kulturalny” wieczór z książką lub filmem, to jeszcze wystarczy otworzyć przysłowiową puszkę sardynek, a wyskakują stamtąd single i ich piewcy: a to turystyka dla singli, a to catering ... i „kulturalny” wieczór z książką ...

dawno temu

Słodki drink sezonu

... Cointreau to francuski trunek, jeden z pierwszych alkoholi kategorii triple-sec, czyli potrójnie destylowanych likierów pomarańczowych. To likier z gorzkich pomarańczy, najczęściej hiszpańskich ...

dawno temu

Na zdrowie

... , rób z nich weki, susz, wyciskaj z nich sok, kiś i marynuj. To o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które zamiast w pełnym słońcu, rosły zimą w dojrzewalni albo przeżyły transport z zagranicy. ... cholesterolu aż o 20%. Marynowanie nie pozbawia ...

dawno temu

24-godzinny plan na rozbudzenie libido

... , a ona odgrywa ważną rolę podczas orgazmu. Najlepsza będzie tez kanapka z rybą (łosoś, sardynki lub makrela). ... odgrywa ważną rolę podczas orgazmu. Najlepsza będzie tez kanapka z rybą (łosoś, sardynki lub makrela). Zawarty w rybach tłuszcz ...

dawno temu

Ryba jest dobra na wszystko

... bądź razie ryby absolutnie i szczerze polecam. Co najmniej dwa razy w tygodniu. I to obojętnie, czy smażone, pieczone, duszone, marynowane, czy w potrawce. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na pyszne dania, która na pewno Was przekona do ryb. ... ...

dawno temu

Sałatka z zielonych pomidorów

... kilka słoików kiszonych ogórków albo marynowanych grzybów, będziesz mogła w każdej chwili po nie sięgnąć i wykorzystać je jako dodatek do dań obiadowych. Jednym z warzyw, jakie możemy wykorzystać ... do kanapek albo też jako składnik salsy lub ...

dawno temu

Sernik bez sera

... z papryczką chilli. Nikt wcześniej bowiem nie wpadł na pomysł łączenia sardynek z sałatą oraz ostrego smaku papryczki ze słodką czekoladą. Jednak to właśnie taka pasja eksperymentatorska daje ...

dawno temu

Starożytne imperium Inków

... Dawna, wielka stolica Inków to dziś istny tygiel kulturalny i cywilizacyjny. Na gruzach inkaskich fundamentów Cuzco wznoszą się chrześcijańskie świątynie i świeckie hiszpańskie budowle. Mimo ...

dawno temu

Kotlet po cygańsku

... , natomiast sałatę ze śmietaną doskonale zastąpi mizeria, ogórki konserwowe bądź marynowane grzyby. Jednak również sam kotlet schabowy wcale nie musi być nudny. Niektórzy jego wielbiciele twierdzą ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

+ Pokaż więcej